apartment no. 1

dezeen_Apartment-No-1-by-AbCT_1

dezeen_Apartment-No-1-by-AbCT_2-1

Apt-No-1-Mahallat-2

This apartment block in the Iranian town of Mahallat was constructed using the otherwise useless offcuts from local stonecutting businesses.

Stonecutting is the largest trade in the area but is a wasteful process that discards more than half of its produce, so architect Ramin Mehdizadeh of Tehran studio Architecture by Collective Terrain (AbCT) decided to recycle the material and use it as cladding for a building.

The variations in colour, size and texture give a natural pattern to the walls, which angle outwards at intervals to shield small windows from direct sunlight.

Larger windows are screened by timber shutters made from locally milled wood … the shutters help to regulate light and temperature in the apartments at the hottest times of the year.

Source: Dezeen | Photography by Omid Khodapanahi

This entry was posted in architecture and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to apartment no. 1

  1. Penny says:

    Fabulous and innovative…
    but I still wouldn’t wanna live there.

    • ettagirl says:

      building or country? ancient persian culture appeals, current regime, not so much. do love architect’s use of up-cycled, locally sourced materials, and esp. intriqued by the angled slots in the courtyard wall.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s